OPERATING SYSTEM MCQ SET 5


 

1) Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called _________
1 Static loading
2 Dynamic loading
3 Dynamic linking
4 Overlays
Ans ) 3

2) Which of the following is crucial time while accessing data on the disk?
1 Seek time
2 Rotational time
3 Transmission time
4 Waiting time
Ans ) 1

3) The host repeatedly checks if the controller is busy until it is not. It is in a loop that status register’s busy bit becomes clear. This is called _____________ and a mechanism for the hardware controller to notify the CPU that it is ready is called ___________.
1 Interrupt and Polling
2 Polling and Spooling
3 Polling and Interrupt
4 Deadlock and Starvation
Ans ) 3

4) Unix Operating System is an __________.
1 Time Sharing Operating System
2 Multi-User Operating System
3 Multi-tasking Operating System
4 All the Above
Ans ) 4

5) Which of the following memory allocation scheme suffers from External fragmentation?
1 Segmentation
2 Pure demand paging
3 Swapping
4 Paging
Ans ) 1

6) Information about a process is maintained in a _________.
1 Stack
2 Translation Lookaside Buffer
3 Process Control Block
4 Program Control Block
Ans ) 3

7) Distributed OS works on the ________ principle.
1 File Foundation
2 Single system image
3 Multi system image
4 Networking image
Ans ) 2

8) The problem of fragmentation arises in ________.
1 Static storage allocation
2 Stack allocation storage
3 Stack allocation with dynamic binding
4 Heap allocation
Ans ) 4

9) Which file system does DOS typically use ?
1 FAT16
2 FAT32
3 NTFS
4 WNFS
Ans ) 1

10) The program is known as _________ which interacts with the inner part of called kernel.
1 Compiler
2 Device Driver
3 Protocol
4 Shell
Ans ) 4

11) The time taken by the disk arm to locate the specific address of a sector for getting information is called __________.
1 Rotational Latency
2 Seek Time
3 Search Time
4 Response Time
Ans ) 2

12) Which file system does Windows 95 typically use ?
1 FAT16
2 FAT32
3 NTFS
4 LMFS
Ans ) 2

13) Identify the odd thing in the services of operating system.
1 Accounting
2 Protection
3 Error detection and correction
4 Dead lock handling
Ans ) 3

14) Cryptography technique is used in ________.
1 Polling
2 Job Scheduling
3 Protection
4 File Management
Ans ) 3

15) Which of the following is not advantage of multiprogramming?
1 Increased throughput
2 Shorter response time
3 Decreased operating system overhead
4 Ability to assign priorities to jobs
Ans ) 3

16) In ______ OS, the response time is very critical.
1 Multitasking
2 Batch
3 Online
4 Real-time
Ans ) 4

17) An optimal scheduling algorithm in terms of minimizing the average waiting time of a given set of processes is ________.
1 FCFS scheduling algorithm
2 Round robin scheduling algorithm
3 Shorest job – first scheduling algorithm
4 None of the above
Ans ) 3

18) Real time systems are ________.
1 Primarily used on mainframe computers
2 Used for monitoring events as they occur
3 Used for program development
4 Used for real time interactive users
Ans ) 2

19) Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
1 Time-sharing
2 SPOOLing
3 Preemptive scheduling
4 Multiprogramming
Ans ) 4

20) Inter process communication can be done through __________.
1 Mails
2 Messages
3 System calls
4 Traps
Ans ) 2

21) In Priority Scheduling a priority number (integer) is associated with each process. The CPU is allocated to the process with the highest priority (smallest integer = highest priority). The problem of, Starvation ? low priority processes may never execute, is resolved by __________.
1 Terminating the process.
2 Aging
3 Mutual Exclusion
4 Semaphore
Ans ) 2

22) CPU performance is measured through ________.
1 Throughput
2 MHz
3 Flaps
4 None of the above
Ans ) 1

23) PCB =
1 Program Control Block
2 Process Control Block
3 Process Communication Block
4 None of the above
Ans ) 2

24) Software is a program that directs the overall operation of the computer, facilitates its use and interacts with the user. What are the different types of this software ?
1 Operating system
2 Language Compiler
3 Utilities
4 All of the above
Ans ) 4

25) A __________ is a software that manages the time of a microprocessor to ensure that all time critical events are processed as efficiently as possible. This software allows the system activities to be divided into multiple independent elements called tasks.
1 Kernel
2 Shell
3 Processor
4 Device Driver
Ans ) 1