DBMS MCQ SET 4


21.) The language which has recently become the defacto standard for interfacing application programs with relational database system is

  1. A) Oracle.
  2. B) SQL.
  3. C) DBase.
  4. D) 4GL.

Answer: Option B


22.) In an E-R diagram an entity set is represent by a

  1. A) Rectangle.
  2. B) Ellipse.
  3. C) Diamond box.
  4. D) Circle.

Answer: Option A


23.) The DBMS language component which can be embedded in a program is

  1. A) The data definition language (DDL).
  2. B) The data manipulation language (DML).
  3. C) The database administrator (DBA).
  4. D) A query language. 

Answer:   Option  B


24.) A relational database developer refers to a record as

  1. A)      A criteria.
  2. B)      A relation.
  3. C)      A tuple.
  4. D)      An attribute. 

Answer:   Option  C


25.) The method in which records are physically stored in a specified order according to a key field in each record is

  1. A)      Hash.
  2. B)      Direct.
  3. C)      Sequential.
  4. D)      all of the above. 

Answer:  Option  A


26.) Count function in SQL returns the number of

  1. A)      Values.
  2. B)      Distinct values.
  3. C)      Groups.
  4. D)      Columns.    

Answer:  Option   A


27.) Which one of the following statements is false?

  1. A) The data dictionary is normally maintained by the database administrator.
  2. B) Data elements in the database can be modified by changing the data dictionary.
  3. C) The data dictionary contains the name and description of each data element.
  4. D) The data dictionary is a tool used exclusively by the database administrator.

Answer:  Option  B


28.) An advantage of the database management approach is

  1. A) Data is dependent on programs.
  2. B) Data redundancy increases.
  3. C) Data is integrated and can be accessed by multiple programs.
  4. D) None of the above.

Answer:  Option  C


29.) A DBMS query language is designed to

  1. A) Support end users who use English-like commands.
  2. B) Support in the development of complex applications software.
  3. C) Specify the structure of a database.
  4. D) all of the above. 

Answer:   Option    D


30.) The method of access which uses key transformation is known as

  1. A)      Direct.
  2. B)      Hash.
  3. C)      Random.
  4. D)      Sequential.    

Answer:   Option    B


31.) The statement in SQL which allows to change the definition of a table is

  1. A)      Alter.
  2. B)      Update.
  3. C)      Create.
  4. D)      Select. 

Answer:  Option  A


32.) Relational Algebra is

  1. A)      Data Definition Language.
  2. B)      Meta Language
  3. C)      Procedural query Language
  4. D)      None of the above

Answer:  Option  C


33.) Key to represent relationship between tables is called

  1. A)      Primary key
  2. B)      Secondary Key
  3. C)      Foreign Key
  4. D)      None of these 

Answer:  Option  C


34.) DBMS helps achieve

  1. A) Data independence
  2. B) Centralized control of data
  3. C) Neither (A) nor (B)
  4. D) Both (A) and (B)

Answer:  Option  D


35.) Which of the following are the properties of entities?

  1. A)      Groups
  2. B)      Table
  3. C)      Attributes
  4. D)      Switchboards 

Answer: Option  C


36.) Which of the following is correct?

  1. A) A SQL query automatically eliminates duplicates.
  2. B) SQL permits attribute names to be repeated in the same relation.
  3. C) A SQL query will not work if there are no indexes on the relations
  4. D) None of these 

Answer:  Option  D


37.) It is better to use files than a DBMS when there are

  1. A) Stringent real-time requirements.
  2. B) Multiple users wish to access the data.
  3. C) Complex relationships among data.
  4. D) All of the above. 

Answer:  Option  B


38.) Which of the following is a valid SQL type?

  1. A)      CHARACTER
  2. B)      NUMERIC
  3. C)      FLOAT
  4. D)      All of the above 

Answer:  Option  D


39.) Which of the following is an advantage of view?

  1. A)      Data security
  2. B)      Derived columns
  3. C)      Hiding of complex queries
  4. D)      All of the above

Answer:  Option  D

40.) Which database level is closest to the users?

  1. A)      External
  2. B)      Internal
  3. C)      Physical
  4. D)      Conceptual

Answer:  Option  A


41.) A set of possible data values is called

  1. A)      Attribute.
  2. B)      Degree.
  3. C)      Tuple.
  4. D)      Domain. 

Answer:  Option  D


42.) Which of the following is another name for weak entity?

  1. A)      Child
  2. B)      Owner
  3. C)      Dominant
  4. D)      All of the above 

Answer:   Option   A


43.) Which of the following database object does not physically exist?

  1. A)      Base table
  2. B)      Index
  3. C)      View
  4. D)      None of the above

Answer: Option  C


44.) A data dictionary is a special file that contains:

  1. A)      The name of all fields in all files.
  2. B)      The width of all fields in all files.
  3. C)      The data type of all fields in all files.
  4. D)      All of the above.

Answer: Option  D


45.) A primary key is combined with a foreign key creates

  1. A) Parent-Child relationship between the tables that connect them.
  2. B) Many to many relationship between the tables that connect them.
  3. C) Network model between the tables that connect them.
  4. D) None of the above.

Answer: Option  A


46.) Which one of the following is not true for a view:

  1. A)      View is derived from other tables.
  2. B)      View is a virtual table.
  3. C)      A view definition is permanently stored as part of the database.
  4. D)      View never contains derived columns. 

Answer:   Option   C


47.) Which two files are used during operation of the DBMS?

  1. A)      Query languages and utilities
  2. B)      DML and query language
  3. C)      Data dictionary and transaction log
  4. D)      Data dictionary and query language 

Answer:  Option   C


48.) _________ data type can store unstructured data

  1. A)      RAW
  2. B)      CHAR
  3. C)      NUMERIC
  4. D)      VARCHAR

Answer:   Option   A