DBMS MCQ SET 2


26. ____________ is an index whose search key also define sequential order of the file.
  A.    Stack index
  B.    Clustering index
  C.    Hash index
  D.    Dense
   Answer:  Option  B
27. Clustering index is also called as ____________.
  A.    secondary index
  B.    primary index
  C.    hash index
  D.    sparse
   Answer: Option  B
28. In which index, the index record contain search key value and pointer to the first data record with that search key value?
  A.    Sparse
  B.    Cluster
  C.    Dense
  D.    Primary
   Answer: Option   C
29. In a ____________, as index entity appear for only some of the search key values.
  A.    sparse
  B.    dense
  C.    primary
  D.    none
   Answer: Option   A
30. ____________ uses hash functions in which the set of bucket addresses is fixed.
  A.    Closed hashing
  B.    Static hashing
  C.    Dynamic hashing
  D.    Bitmap hashing
   Answer: Option B
31. ____________ changes in database size by splitting and coalescing buckets as the database grows and shrinks.
  A.    Closed hashing
  B.    Dynamic hashing
  C.    Extended hashing
  D.    Static hashing
   Answer: Option C
32. A relational algebra operation annotated with instructions on how to evaluate it is called ____________.
  A.    evaluation primitive
  B.    query execution plan
  C.    query evaluation plan
  D.    query processing
   Answer:  Option  A
33. A sequence of primitive operation that can be used to evaluate a query is a____________.
  A.    query execution plan
  B.    query evaluation plan
  C.    both A and B
  D.    evaluation primitive
   Answer: Option C
34. Which is refers to collection of operation that form a single logical unit of work?
  A.    Transaction
  B.    Query
  C.    Subroutine
  D.    None
   Answer: Option  A
35. Which property of transaction is known as “all-or-none”?
  A.    Isolation
  B.    Durability
  C.    Atomicity
  D.    ACID
   Answer: Option  C
36. Once a transaction is successfully executed ,its effects must persist in the database, this property is known as ____________.
  A.    Durability
  B.    Consistency
  C.    Atomicity
  D.    Isolation
   Answer: Option  A
37. Database system must provide mechanism to isolate transactions from the effects of other concurrently executing transaction, this property is called ____________.
  A.    consistency
  B.    isolation
  C.    ACID
  D.    durability
   Answer: Option   B
38. Execution of a transaction in isolation preserve ____________ of the database.
  A.    consistency
  B.    isolation
  C.    durability
  D.    atomicity
   Answer: Option A
39. Which lock is used by transaction manager to read operation?
  A.    Shared lock
  B.    Exclusive lock
  C.    Spin lock
  D.    None
   Answer: Option   A
40. Which lock is used by transaction manager to write operation?
  A.    Shared lock
  B.    Write lock
  C.    Exclusive lock
  D.    Spin lock
   Answer: Option  C

 

41. Which protocol is used to ensure serializability?
  A.    One phase
  B.    Two Phase
  C.    Snapshot
  D.    Coalescence
   Answer: Option  B
42. A transaction may obtain locks but may not release any lock is known as ____________.
  A.    Shrinking phase
  B.    Growing phase
  C.    Strict two phase
  D.    Rigorous
   Answer: Option  B
43. A transaction may release locks but may not obtain any new locks this phase is called as____________.
  A.    Shrinking phase
  B.    Partially committed phase
  C.    Two phase
  D.    Growing phase
   Answer: Option A