DBMS MCQ SET 1


DBMS QUESTIONS

1. The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?
A. Database application and the database
B. Data and the database
C. The user and the database application
D. Database application and SQL

Answer: Option A

2. Which of the following products was an early implementation of the relational model developed by E.F. Codd of IBM?
A. IDMS B. DB2
C. dBase-II D. R:base

Answer: Option B

3. The following are components of a database except ________ .
A. user data
B. Metadata
C. Reports
D. Indexes

Answer: Option C 

4. An application where only one user accesses the database at a given time is an example of a(n) ________ .
A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

Answer: Option A

5. An on-line commercial site such as Amazon.com is an example of a(n) ________ .
A. single-user database application
B. multiuser database application
C. e-commerce database application
D. data mining database application

Answer: Option C

6. Every time attribute A appears, it is matched with the same value of attribute B, but not the same value of attribute C. Therefore, it is true that:
A. A → B.
B. A → C.
C. A → (B,C).
D. (B,C) → A.

Answer: Option A

7. The different classes of relations created by the technique for preventing modification anomalies are called:
A. normal forms.
B. referential integrity constraints.
C. functional dependencies.
D. None of the above is correct.

Answer: Option A

8. A relation is in this form if it is in BCNF and has no multivalued dependencies:
A. second normal form.
B. third normal form.
C. fourth normal form.
D. domain/key normal form.

Answer: Option C

9. Row is synonymous with the term:
A. record. B. relation.
C. column. D. field.

Answer: Option A

10. The primary key is selected from the:
A. composite keys.
B. determinants.
C. candidate keys.
D. foreign keys.

Answer: Option C

11. Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
A. Key B. Determinant
C. Tuple D. Relation

Answer: Option A

12. When the values in one or more attributes being used as a foreign key must exist in another set of one or more attributes in another table, we have created a(n):
A. transitive dependency.
B. insertion anomaly.
C. referential integrity constraint.
D. normal form.

Answer: Option C

13. A relation is considered a:
A. Column.
B. one-dimensional table.
C. two-dimensional table.
D. three-dimensional table.

Answer: Option C

9. In the relational model, relationships between relations or tables are created by using:
A. composite keys.
B. determinants.
C. candidate keys.
D. foreign keys.

Answer: Option D

10. A functional dependency is a relationship between or among:
A. tables. B. rows.
C. relations. D. attributes.

Answer: Option D

11. Table is synonymous with the term:
A. record. B. relation.
C. column. D. field.

Answer: Option B

 

12. Which of the following is not a restriction for a table to be a relation?
A. The cells of the table must contain a single value.
B. All of the entries in any column must be of the same kind.
C. The columns must be ordered.
D. No two rows in a table may be identical.

Answer: Option C

 

13. For some relations, changing the data can have undesirable consequences called:
A. referential integrity constraints.
B. modification anomalies.
C. normal forms.
D. transitive dependencies.

Answer: Option B

 

14. A key:
A. must always be composed of two or more columns.
B. can only be one column.
C. identifies a row.
D. identifies a column.

Answer: Option C

 

15. An attribute is a(n):
A. column of a table.
B. two dimensional table.
C. row of a table.
D. key of a table.

Answer: Option A

16. A relation in this form is free of all modification anomalies.
A. First normal form
B. Second normal form
C. Third normal form
D. Domain/key normal form

Answer: Option D

17. If attributes A and B determine attribute C, then it is also true that:
A. A → C.
B. B → C.
C. (A,B) is a composite determinant.
D. C is a determinant.

Answer: Option C

18. A tuple is a(n):
A. column of a table.
B. two dimensional table.
C. row of a table.
D. key of a table.

Answer: Option C

19. If attribute A determines both attributes B and C, then it is also true that:
A. A → B.
B. B → A.
C. C → A.
D. (B,C) → A.

Answer: Option A

20. One solution to the multivalued dependency constraint problem is to:
A. split the relation into two relations, each with a single theme.
B. change the theme.
C. create a new theme.
D. add a composite key.

Answer: Option A

 

1. What is a collection of interrelated data and a set of programs to access those data?
  A.    DBMS
  B.    Data structure
  C.    Class
  D.    Database
   Answer :Option   A
2. Data redundancy lead to higher storage and access cost. it may lead to ____________.
  A.    data isolation
  B.    data inconsistency
  C.    intergritity problem
  D.    atomicity
   Answer:Option   B
3. Which is lowest level of abstraction describe how the data are actually stored?
  A.    Physical
  B.    Logical
  C.    View
  D.    Hardware.
   Answer :Option   A
4. Which is the highest level of abstraction describe only part of the entire database?
  A.    User
  B.    Physical
  C.    View
  D.    Logical
   Answer :Option  C
5. ____________ level of abstraction describes what data are stored in the database and what relationship exist among those data.
  A.    Physical
  B.    View
  C.    Logical
  D.    None
   Answer: Option C
6. The implementation of the simple structure at the logical level may involve complex physical level structure, the user of the logical level does not need to be aware of this complexity this is called as ____________.
  A.    Logical data independence.
  B.    Physical data independence.
  C.    View level independence.
  D.    None of the above
   Answer: Option B
7. Physical schema describe the database design at the ____________ level.
  A.    logical
  B.    physical
  C.    view
  D.    hardware
   Answer: Option B
8. A database may also have several schema at the view level, its called as____________.
  A.    view schema
  B.    logical schema
  C.    sub schema
  D.    physical schema
   Answer: Option C
9. Which model use a collection of tables to represent both data and the relationship among those data?
  A.    E-R model
  B.    Relational
  C.    Semistructured
  D.    Object based
   Answer: Option B
10. Table is also known as ____________.
  A.    attribute
  B.    tuple
  C.    view
  D.    relation
   Answer: Option  D
11. ____________ is a world wide used to represent semi-structured data.
  A.    XST
  B.    XML
  C.    WDXL
  D.    PL/SQL
   Answer: Option  B
12. Which data model permit the specification of data where individual data item of the same type may have different set of attributes?
  A.    E-R model
  B.    Semistructured
  C.    Object based
  D.    Relational
   Answer: Option  B
13. Which language is used to enables the user to access or manipulate data as organized by the appropriate data model?
  A.    DML
  B.    DCL
  C.    DDL
  D.    none
   Answer: Option  A
14. The ____________ subsystem compiles and executes DDL and DML statements.
  A.    compiler
  B.    interpretter
  C.    query processor
  D.    query
   Answer: Option  C
15. A person who has such central control over the system is called as ____________.
  A.    Application programmer
  B.    Database Administrator
  C.    Sophisticated user
  D.    Specialized user
   Answer: Option  B
16. ____________ user form their requests either using a database query language or by using tools such as data analysis software.
  A.    Sophisticated user
  B.    Novice user
  C.    Specialized user
  D.    DBA
   Answer: Option   A
17. ____________ key is a set of one or more attributes, that taken collectively allows us to identify unique tuple in the relation.
  A.    Candidate key
  B.    Foreign key
  C.    Super key
  D.    Surrogate key
   Answer: Option  C
18. UML stands for
  A.    Unified Modeling Language.
  B.    Unified Modern Language.
  C.    Unique Model Library.
  D.    Universal Modeling Language.
   Answer: Option  A
19. ____________ reduce data redundancies and by extension, help to eliminate the data anomalies that result from those redundancies.
  A.    Defragmentation
  B.    Normalization
  C.    Denormalization
  D.    Aggregation
   Answer: Option  B
20. MTTF stands for
  A.    Mean Time Transaction Failure.
  B.    Mean Transaction Time Failure.
  C.    Mean Time To Failure.
  D.    Minimum Time Transaction Failure.
   Answer: Option  C

 

21. Which RAID level is known as memory style error correcting code(ECC) organization, employs parity bits?
  A.    Zero
  B.    One
  C.    Three
  D.    Two
   Answer Option :  D
22. A ____________ File is designed for efficient processing of records in sorted order based on some search key.
  A.    sequential
  B.    clustering
  C.    heap
  D.    hash
   Answer: Option  A
23. In which file organization technique records of several different relations are stored in the same file?
  A.    Sequential file organization.
  B.    Hashing file organization.
  C.    Multitable clustering file organization.
  D.    Heap file organization.
   Answer:  Option   C
24. In which file organization any record can be placed anywhere in the file where there is space for the record?
  A.    Cluster
  B.    Hashing
  C.    Sequential
  D.    Heap
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answer

Option :  D

25. Relational schema and other metadata about relations are stored in a structure called ____________.
  A.    Data dictionary
  B.    System catalog
  C.    Both A and B
  D.    Schema file
   AnswerOption :  C